1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

 

Zwak (auditief) korte termijn geheugen

 


Beelddenkers hebben een zwak (auditief) korte termijn geheugen. Zij hebben moeite om in korte tijd veel informatie op te slaan in het werkgeheugen. Daardoor wordt informatie niet goed of incompleet in het lange termijn geheugen opgeslagen en verloopt het ophalen van informatie ook moeizamer en trager. Doordat beelddenkers een slecht korte termijn geheugen hebben, leren zij minder goed door herhaling. En al helemaal niet als dat gebeurt op een manier die niet aansluit bij hun leerstijl.

Tegenover een zwak auditief korte termijn geheugen staat dat beelddenkers een sterk visueel lange termijn geheugen hebben. Beelddenkers kunnen informatie beter onthouden door middel van visualisatie. Visualisatie zorgt er namelijk voor dat informatie snel wordt doorgestuurd naar het lange termijngeheugen. Ook beweging tijdens het leren heeft dat effect. Beiden hersenhelften zijn dan gelijktijdig actief. Bij het maken van bewegingen wordt de rechter hersenhelft gebruikt en door gelijktijdig te leren, worden er verbindingen gelegd tussen je linker- en rechter hersenhelft. Informatie wordt dan beter en langer onthouden. Naast visualisatie en bewegen tijdens het leren zijn er nog diverse geheugenstrategieĆ«n waar de beelddenker baat bij kan hebben, zoals het clusteren van informatie, de kapstokmethode en mindmap.

Als gevolg van het zwakke korte termijn geheugen hebben beelddenkers moeite met automatiseren, zoals plus- en minsommen tot en met 20, de tafels en spellingsregels.